Bayram sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin!
Kurban Bayramı'nda et tüketiminin ön planda olduğunu belirterek, bu durumun bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.
Artan kırmızı et tüketiminin, mide yanması, kabızlık, artışı gibi sağlık araçlarının beraberinde getirebileceğine dikkat Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, etin zamanında kontrolne dikkat edilmesi ve mutlaka sebze, tam zamanındaki ürünler ve fermente gıdalarla dengelenmesi konusunda uyarıldı. Yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi, en az 24 saat dinlendirilmesinin sağlanması vurgulayan Yiğit, sağlıklı beslenme yöntemlerinin tercihinin de seçim kontrolünün kadar önemli olduğu dile getirildi. Yiğit ayrıca tatlı tercihlerinde hafif ve sütlü seçeneklerin tercih edilmesi, yemek sonrasında yürüyüş yapılması ve bol su tüketilmesi önerildi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketiminin sindirimi ve genel sağlık üzerindeki etkilerinden bahsederek, sağlıklı beslenme önerileri verdi.
Bayram sofralarında etin başrolde olması doğal, ancak kontrolün şartı
Kurban Bayramının sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, bereketli sofraların dağılımı özel günlerden biri olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak bayramla birlikte artan et tüketimi, bazı sağlıkta da birleşebilir.” dedi.
Özellikle mide rahatsızlıkları, ödemeleri ve faizli olan bu beslenmelerine daha özen gösterme daha fazla dikkat Yiğit, "Bayram sofralarında etin karlıde olması doğaldır ancak kontrol edilir. Yetişkin bir kişi için ortalama 120-150 gram kırmızı olur et yeterlidir. Bu miktar, kişinin bol miktardaki bir et parçasına denk gelir. Fazla miktarda kırmızı et mide tüketimi yanması, miktarı, sıcaklığı ve ürik asit gibi devam eder." uyarısında bulundu.
Etin pişirme yöntemi en az miktarı kadar önemli!
Yeni kesilen etin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorlayabileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, "Bu nedenle kurban eti, serin bir analiz en az 24 saat dinlendirilmeli. Kapalı poşette değil, hava alabilecek şekilde geniş kaplarda muhafaza edilmeli." dedi.
Etin pişirme yönteminin de en az miktarına kadar önemli derecede değinen Yiğit, "Mangalda pişirme sırasında, et ile ateş arasında 15 cm mesafe bırakılmalıdır, sıcaklıkta ateşin damlamaması sağlanmalı. Kızartma ve aşırı yağlı kavurmalardan kaçınılmalı, ızgara, fırın veya haşlama gibi sağlıklı ısıtma tercih edilir." açıklamasını yaptı.
Her gün en az 2 öğünde sebzeye yer verin…
Bayramda sofraların kırmızı et ağırlıklı olduğu, bu nedenle geri planda kalan sebze, meyve ve tam kırılmaların parçalanma dengesizliklere neden olabildiğini dile getiren Beslenme ve Uzmanı Hülya Yiğit, “Her gün en az 2 öğünde sebzeye yer vermek, yoğurt, ayran gibi fermente ürünleri sofraya dahil etmek ve tam diyetli ekmekleri tercih etmek sağlıklı olacaktır.” dedi.
Şerbetli ve tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıların tercih edilmesi işlemi de ifade eden Yiğit, tatlı tüketilecekse derecenin küçültülmesini, yanında bir bardak ayran veya su ile dengenin ısıtılmasını önerdi.
Eti dinlendirmeden hemen tüketilmek ve sık yapılan bayram hatası!
Özellikle Kurban Bayramı gibi zamanlarda en sık yapılan beslenme hatalarına değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Eti dinlendirmeden hemen tüketmek, etin yanında sebze veya lifli yiyeceklera verme, etin pişirme yöntemine dikkat etmemek, kontrolü yapılmadan sık et tüketmek, yeterince su içmemek, ağır ve şekerli tatlıları sık sık yemek, yapılan beslenme olarak sıralanabilir.” dedi.
Bayramda çözülmemesinin önlenmesi için önerilerde bulunan Yiğit, örnekleri şöyle özetledi:
"Yemekler yavaş yenmeli, iyi çiğnenmeli ve sonrasında hafif yürüyüşler yapılmalı. Gün içinde 2-2,5 litre su tüketimi hem metabolizma hem de sindirim sistemi için tüketilebilirdir. Probiyotikli yoğurt ve kefir gibi ürünler, bu toplam yedek parçalardan yardımcı olur.
Şişkinlik, hazımsızlık veya mide yanması yaşayan bireylerin üremelerinden sonra rezene, kimyon, anason, nane-limon çayı gibi bitki çaylarını tercih edebilir. Bu bitkilerin gaz miktarını artırması, sindirimi kolaylaştırmaya ve ortayı rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ayrıca zencefil de mide asitlerini dengeleyiciyi öne çıkarır. Özellikle yemek sonrasında mide yanması yaşayan bireylerde rahatlama sağlayabilir. Ancak düzenli olarak ilaç kullanan bitki çaylarını tüketmeden önce doktorlara beslenmeleri önerilir.” Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.61983
Benzer Haberler
Türk somonunda hedef ihracat 1 milyar doların taşınması
Çiğ süt fiyatı üreticiyi değil, krizi büyütmeyi hedefliyor
Yumurta Krizi Derinleşiyor: 8 Yılın En Kötüsü
Mayıs'ta süt üretimi azaldı... Süt ürünleri üretimi arttı
Türk çikolata ve şekerleme ihracatçıları dünyanın ağzını tatlandırdı
Beyaz peynir ve karpuz saati
İÇİM SÜT, TİRE’DEKİ YENİ YATIRIMIYLA ÜRETİM VE İHRACAT KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR
Ege Bölgesi'nde gıda sektöründe ihracatını en çok artıran hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü oldu