Bayramda Et Tüketiminizi Sağlıklı Planlayın
Kırmızı etin fazla tüketilmesi; yüksek damar tıkanıklığı, hipertansiyon, kalp krizi, böbrek sorunları ve bağırsak hastalıkları gibi pek çok soruna davetiye çıkarabiliyor. Özellikle et tüketiminin ve sıcakların arttığı bayram döneminde yeterli sıvı almak, egzersiz yapmak, sağlıklı bir et tüketimini benimsemek ve sürdürebilmek önemlidir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy , bu konuda bazı önemli hususları hatırlatarak sağlıklı öneriler paylaştı.
1- Kurban etini hemen tüketmeyin
Kurban kesiminden sonra etin 12-24 saat aralığında serin bir şekilde (4 derece sıcaklıkta) bekletilmesi gerekiyor. Dinlendirmeden tüketilen etler, hem pişirme hem de daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim problemlerine neden olabilir.
2- Sağlıklı programlama yöntemleri kullanın
Et pişirme şekli sadece lezzet değil, sağlık açısından da önemli. Pişirmede pişirme ve yağda kavurma yerine; kendi yağında pişirme, fırınlama, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edin. Unutmayın; yüksek ısıda hızlı programlama yöntemleri, kanserojen tabloların ortaya çıkma kapasitesi. dolayısıyla düşük sıcaklıkta yavaş bir pişirme şekli çok daha sağlıklıdır.
Eti ızgarada veya mangalda pişirilirken, et ile ateş arasında en az 15-20 cm uzaklık olmalı, etler sık sık döndürülerek kömürleşmeden pişirilmelidir. Etler kavurma şeklinde tüketilecekse az yağlı kısımlar tercih edilirse, hayvansal kaynaklı yağlar ilaveden kendi yağında mevsimlerde, uzun sürede pişirilmelidir.
3- Et menülerinizi sebze ve sebzelerle dengeleyin.
Et yemekleriyle beraber bol lifli sebzeler ve tam tahıllar tüketilirse, hem sindirim kolaylaşır hem de düzenli bir öğün sağlanmış olur. Bağırsak parçalarını ve hareketlerini desteklemek amacıyla, et tüketirken eşlik eden yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotik kaynakları tercih edebilirsiniz.
4- Aşırı et tüketiminden kaçınmak
Bayram boyunca kontrolsüz ve aşırı ölçüde kırmızı et tüketimi; sindirim sorunları, kabızlık, mide hazımsızlığı/rahatsızlığı ve uzun süreli kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Etin içeriği ve içeriği yüksektir. Hipertansiyon, damar sertliği gibi kronik kalp damarı olana zemin hazırlaması için dikkatli ve ölçülü tüketilmekten fayda var.
5- Tatlı tercihlerinize dikkat edin
Bayramda özellikle diyabet yoğunluğu, obezite, dağılım ya da tansiyon sorunu olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat edilmesi gerekir. Şerbetli-yüksek kalorili tatlılar yerine taze meyve, meyveli ve sütlü hafif tatlılar daha doğru tercihlerdir.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy , tüm bu önerilerin yanı sıra; Sıcak havalarda günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi talimatı söyleniyor ve Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi gibi, haftada en az 150 dakikalık egzersiz/yürüyüş yapma uygulaması hatırlatılıyor.
Benzer Haberler
MANTAR İLE MERHABA' PROJESİ ORGANİK ATIKLARDAN KÜLTÜR MANTARINA
Bayram sofralarından sebzeyi de eksik etmeyin!
Bayramda Et Tüketiminizi Sağlıklı Planlayın
Ayranın en lezzetli hali bayram sofraları daha keyifli
“Yeterli ve dengeli beslenmede, süt ve süt ürünlerinin önemli bir yeri var”
Sağlıklı bir geleceğin yolu sütten geçiyor
ABD'ye gıda ihracatında Ege farkı
Sofralık zeytin ihracatı 250 milyon dolara koşuyor