Telefon
WhatsApp
Bayramda Et Tüketiminizi Sağlıklı Planlayın

1- Kurban etini hemen tüketmeyin

Kurban kesiminden sonra etin 12-24 saat aralığında serin bir şekilde (4 derece sıcaklıkta) bekletilmesi gerekiyor. Dinlendirmeden tüketilen etler, hem pişirme hem de daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim problemlerine neden olabilir.

 

2- Sağlıklı programlama yöntemleri kullanın

Et pişirme şekli sadece lezzet değil, sağlık açısından da önemli. Pişirmede pişirme ve yağda kavurma yerine; kendi yağında pişirme, fırınlama, haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edin. Unutmayın; yüksek ısıda hızlı programlama yöntemleri, kanserojen tabloların ortaya çıkma kapasitesi. dolayısıyla düşük sıcaklıkta yavaş bir pişirme şekli çok daha sağlıklıdır.

 

Eti ızgarada veya mangalda pişirilirken, et ile ateş arasında en az 15-20 cm uzaklık olmalı, etler sık sık döndürülerek kömürleşmeden pişirilmelidir. Etler kavurma şeklinde tüketilecekse az yağlı kısımlar tercih edilirse, hayvansal kaynaklı yağlar ilaveden kendi yağında mevsimlerde, uzun sürede pişirilmelidir.

 

3- Et menülerinizi sebze ve sebzelerle dengeleyin.

Et yemekleriyle beraber bol lifli sebzeler ve tam tahıllar tüketilirse, hem sindirim kolaylaşır hem de düzenli bir öğün sağlanmış olur. Bağırsak parçalarını ve hareketlerini desteklemek amacıyla, et tüketirken eşlik eden yoğurt, ayran ve kefir gibi probiyotik kaynakları tercih edebilirsiniz.

 

4- Aşırı et tüketiminden kaçınmak

Bayram boyunca kontrolsüz ve aşırı ölçüde kırmızı et tüketimi; sindirim sorunları, kabızlık, mide hazımsızlığı/rahatsızlığı ve uzun süreli kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Etin içeriği ve içeriği yüksektir. Hipertansiyon, damar sertliği gibi kronik kalp damarı olana zemin hazırlaması için dikkatli ve ölçülü tüketilmekten fayda var.

 

5- Tatlı tercihlerinize dikkat edin

Bayramda özellikle diyabet yoğunluğu, obezite, dağılım ya da tansiyon sorunu olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat edilmesi gerekir. Şerbetli-yüksek kalorili tatlılar yerine taze meyve, meyveli ve sütlü hafif tatlılar daha doğru tercihlerdir.

 

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Aksoy , tüm bu önerilerin yanı sıra; Sıcak havalarda günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesi talimatı söyleniyor ve Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi gibi, haftada en az 150 dakikalık egzersiz/yürüyüş yapma uygulaması hatırlatılıyor.

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Pınar Eczanesi
0416 213 52 17
Yunus Emre Mah. Şifa Cad. 29139. sokak 400 Yataklı Araştırma Hastanesi Acil Kavşağı karşısı No:20/12-F


Adıyaman/Merkez
Yaşam Eczanesi
0416 213 48 60
Fatih Mahallesi Malatya Caddesi Harhar Meydanı Fatih Camisi yanı No:89 A


Adıyaman/Merkez
İlkay Eczanesi
0416 216 75 51
Altınşehir Mah. Gazihan Cad. AltınŞehir 6 Nolu ASM Karşısı Güloğlu Pastanesi yanı No:14/B


Sinop/Merkez
Buket Eczanesi
03682714483
KORUCUK KÖYÜ TIRKIŞLAR MEVKİYİ ATATÜRK DEVLET HASTANESİ KARŞISI NO:24


E-Bülten Aboneliği