Telefon
WhatsApp
Beyaz Et Sektörü Geleceğe Umutla Bakıyor

Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK-7), üç gün boyunca sektörün önemli isimlerini ağırladı. Üç ayrı salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 19 oturum ve 3 uydu sempozyumunda, alanında uzman kişiler tarafından toplam 22 oturum, 76 bildiri ve 59 poster sunumu yapıldı. Kongreye ayrıca farklı fakültelerden 60 öğrenci de burslu olarak katılarak bilimsel programı yakından takip etti. UBEK 2025'te sunulan tüm tebliğ ve özetlerin CAB Abstract Veri Tabanı'nda yer alacağı belirtildi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan açılış konuşmasında, kanatlı eti üretiminin sağlıklı ve dengeli beslenme için hayati önem taşıdığını vurguladı. Türkiye kanatlı eti sektörünün üretimde bilim ve teknolojiyi her zaman ön planda tuttuğunu belirten Ceylan, gelinen başarının ve sağlıklı üretimin temelinde bu anlayışın yattığını ifade etti. Ceylan, BESD-BİR'in tüm faaliyetlerinin önemli hedeflerinden birinin de uluslararası bir marka haline gelmek olduğunu söyledi. Kongrenin ana temasının "verimli ve etkin üretim" olduğunu belirten Prof. Dr. Ceylan, beyaz et üretiminin bilim ve teknolojinin iç içe geçtiği bir alan olarak bu işi en iyi şekilde başardığını dile getirdi. Beyaz etin sürdürülebilir üretimin en başarılı sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Ceylan, piliç ve hindilerde sera gazı salınımının geçmişe kıyasla önemli ölçüde azaldığını vurguladı.

BESD-BİR Başkanı Naci Kaplan ise açılış konuşmasında, derneğin kurulduğu ilk yıllardan itibaren bilimi ön planda tutarak faaliyet gösterdiğini ve sektörün gelişiminin bilimsel verilere dayandığını söyledi. Kaplan, sadece ürün üretmekle kalmayıp bilgi üreterek de sektöre fayda sağlamanın önemine dikkat çekti. Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünyada toplam et üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını kanatlı etinin oluşturduğunu belirten Kaplan, kanatlı hayvancılığının diğer hayvancılık alanlarına göre en düşük karbon ayak izine sahip olduğunu ifade etti. Kaplan, önümüzdeki on yılda dünya genelinde kanatlı eti üretiminde yüzde 13'lük bir artış beklendiğini ve kanatlı etinin en fazla üretilen protein kaynağı olmaya devam edeceğini öngördüklerini söyledi. Türkiye'nin global beyaz et üretim sıralamasında 9. sırada yer aldığını belirten Kaplan, 1995 yılında 316 bin ton olan kanatlı eti üretiminin bugün 2 milyon 565 bin tona ulaştığını ve 2024 yılında 92 ülkeye ihracat yapıldığını açıkladı. Kaplan, uzun yılların emeğiyle elde edilen dış pazarların kısıtlama olmaksızın sürdürülmesinin sektörün beklentisi olduğunu dile getirdi.


0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Ketencioğlu Eczanesi
0416 225 10 12
Yunus Emre Mah. Şifa Cad. 400 Yataklı Araştırma Hastanesi karşısı No:14 / F


Adıyaman/Merkez
Sevilay Eczanesi
0416 214 08 68
Bahçelievler Mah. 906. Sokak 2 Nolu Sağlık Ocağı karşısı No:1A


Adıyaman/Merkez
Baybatmaz Eczanesi
0416 225 02 05
Yeşil Yurt Mah. Malatya Cad. YeşilYurt Şehit Ayhan Kıymacı Polis Merkezi binası yanı, 3 Nolu ASM karşısı No:318/A


Sinop/Merkez
Nihal Eczanesi
03685021011
KEFEVİ MAH. DERVİŞ SARABİL CAD. NO:27/B


Karaman/Merkez
Duygu Eczanesi
0338 212 13 49
Özel Karaman Tıp Merkezi Karşısı Tahsin Ünal Mh. Şamkapı Cd. No:51 KARAMAN


Karaman/Merkez
Üniversite Eczanesi
0338 228 03 01
Yeni Devlet Hastanesi Karşısı Gevher Hatun Mh. şehit ömer halisdemir cd 1984.Sk. No:42 KARAMAN


E-Bülten Aboneliği