Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 ikinci dönem “Bitkisel Üretim 2.Tahmin” verilerini açıkladı.
Açıklanan verilere göre; Üretim miktarlarının, 2023 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %7,7; sebzelerde %0,3; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %2,2 oranında artacağı tahmin edildi. Buna göre 2023 yılı üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,9 milyon ton; sebzelerde 31,7 milyon ton; meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 27,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Tahıl üretiminin 2023 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %7,4 oranında artarak yaklaşık 41,5 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin %10,4 oranında artarak 21,8 milyon ton, arpa üretiminin %5,9 oranında artarak 9 milyon ton, çavdar üretiminin %6,2 oranında artarak 290 bin ton, yulaf üretiminin %12,3 oranında artarak 410 bin ton olacağı öngörüldü. Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 575 bin ton, 242 bin ton ve 424 bin ton olacağı tahmin edildi. Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre %7,7 oranında artarak 5,6 milyon ton üretileceği tahmin edildi. Yağlı tohumlardan soya üretiminin %11,3 oranında azalarak 137,5 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise %13,8 azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton olacağı öngörüldü. Şeker pancarı üretiminin %16,9 oranında artarak 22,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Sebze üretiminin 2023 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi Sebze ürünleri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %0,3 artarak yaklaşık 31,7 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebzeler grubu ürünlerinden domateste %2,3, kuru soğanda %10,6, salçalık kapya biberde %8,3 oranında üretim artışı; karpuzda %7,6, kavunda %11,9, hıyarda %6,0 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi. Meyve üretiminin 2023 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2023 yılında bir önceki yıla göre %2,2 oranında artarak yaklaşık 27,4 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada %2,8, zeytinde %54,6 üretim azalışı beklenirken; şeftali ve nektarin toplamında %7,7, kirazda %15,4, vişnede %18,8 oranında üretim artışı olacağı öngörüldü. Turunçgil meyvelerinden mandalinada %58,1, portakalda %71,7, limonda %75,0 oranında üretim artışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %15,0, Antep fıstığında %26,4 oranında üretim azalışı; cevizde ise %18,8 oranında üretim artışı olacağı tahmin edildi. Muz üretiminde %6,4 oranında azalış olacağı öngörüldü.
Benzer Haberler
DENİZLİ SARAYKÖY JEOTERMAL KAYNAKLI SERA ORGANİZE TARIM BÖLGESİ’NDE 7 SERA PARSELİNDE ÜRETİM BAŞLADI
FAO AKDENİZ GENEL BALIKÇILIK KOMİSYONU’NDAN (GFCM) TÜRKİYE’YE 4. KEZ “TAM UYUM ÖDÜLÜ”
Sarıbal; “İktidarın İhmali Çiftçiyi Kuraklığa Mahkum Ediyor”
ESK: Kırmızı Et Fiyatlarında Artış Görülmesine Karşı Tedbirler Alındı
Şanlıurfa’da 15 Büyük Kaçak Trafo Daha Yakalandı
Bakan Yumaklı: Musabeyli Barajı Sulamasını 2025 Yılı Sonunda Tamamlayacağız
Tarım Ve Orman Bakanlığı’ndan “33 Soruda Planlı Üretim” Rehberi
253 MİLYON LİRALIK TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMESİ HESAPLARA AKTARILIYOR