Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %57,93, aylık %4,04 arttı
Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %4,04 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %25,09 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,93 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %110,72 artış gerçekleşti. Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %3,70 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %8,90 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %13,23 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %2,54 artış, çok yıllık bitkisel ürünlerde %3,27 artış ve tek yıllık bitkisel ürünlerde %4,75 artış gerçekleşti. Sektör ve ana gruplara göre Tarım-ÜFE ve değişim oranları, Haziran 2023 Tarım-ÜFE yıllık değişim oranı (%), Haziran 2023 Yıllık Tarım-ÜFE'ye göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %2,10 ile lifli bitkiler ve %22,51 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %118,96 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve %93,66 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Alt gruplara göre Tarım-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Haziran 2023 Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar sırasıyla, %15,42 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve %2,64 ile yağlı meyveler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise %6,05 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ve %5,70 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Alt gruplara göre Tarım-ÜFE aylık değişim oranları (%), Haziran 2023 Haziran 2023'te, endekste kapsanan 82 maddeden, 16 maddenin ortalama fiyatında azalış, 63 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Lütfen tüm alanları doldurunuz!
Soru:
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
Sektör Paydaşları ‘Gıdanın Geleceği İçin Dönüşüm’ü ve Gıda İsrafını Tartışıyor
Kuruyemişler Kalp ve Damar Sağlığını Koruyor
Tavuk Eti Üretimi Yıllık Yüzde 6,3 Arttı
Yalova’da Kantin ve Yemekhane Çalışanlarına Hijyen Eğitimi Verildi
Denizli'de Zeytin ve Zeytinyağı Denetim Programı Başladı
McDonalds'ın küresel satışları üçüncü çeyrekte de geriledi
Dünyanın En Yetkin 10 Tesisi Arasında Bir Türk Markası
Amerikalı şefler, Türk genç şeflerle mutfağa girdi