Harun Göksel / Denizli; Denizli'nin üzüm üretim merkezlerinden biri olan Bekilli İlçesi'nde bağ bozumu heyecanı başladı. Yeşiloba Mahallesi'nde gerçekleştirilen üzüm hasadı etkinliğine Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Bekilli Kaymakamı Muhammet Öztürk, Yeşiloba Muhtarı Halil Karagöz, üretici Hikmet Toku ve ilçe tarım müdürlüğü personeli katıldı. Türkiye'nin üzüm üretiminde dördüncü sırada yer alan Denizli'de, 2023 yılı TÜİK verilerine göre 31 bin 205 hektar alanda 160 bin 666 ton üzüm üretildi. Bu üretimin önemli bir kısmı ise Bekilli'den geldi. Bekilli'de 3 bin 350 hektarlık alanda 8 bin 425 ton üzüm hasadı gerçekleştirildi. Bekilli ilçesi, üzüm yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak yapısıyla öne çıkıyor. Bu bölgede yetiştirilen üzümler özellikle pekmez ve şarap sektöründe değerlendiriliyor. Özellikle Çal karası ve İri kara gibi şaraplık üzüm çeşitleri burada yoğun olarak yetiştiriliyor. Ağustos ayının ilk haftasında başlayan hasat, devam ederken, şaraplık üzümler 15-20 TL/kg, sofralık üzümler ise 20 TL/kg arasında alıcı buluyor. Denizli'de yıllık 50 bin ton işletim kapasitesine sahip toplam 18 şarap üretim tesisi bulunuyor. Bu tesislerin ikisi Bekilli'de faaliyet gösteriyor ve bazıları uluslararası yarışmalarda ödüller kazanmış şaraplar üretiyor. Üzüm hasadı etkinliğinde konuşan Yeşiloba Mahalle Muhtarı Halil Karagöz, tarımın zorluklarına dikkat çekerek, üreticilere destek olan ilçe tarım müdürlüğü uzmanlarıyla işbirliği yaparak bölgenin gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Bekilli'de susuz ortamda yetişen üzümün özelliklerine vurgu yaparak, "Denizli’nin Bekilli ilçesindeyiz. Üzüm ve bağcılık konusunda ilimiz Türkiye'de 4. sırada bulunuyor. Hem sofralık hem sanayilik hem de kurutmalık üzüm üretiminde önemli bir yere sahibiz. Bekilli'de üzümler, su görmeden yetişmesi ve bu sayede şeker oranının artmasıyla dikkat çekiyor. Bu da üzümün kalitesini yükselten önemli bir faktör. Üreticilerimizle hasada katıldık ve çalışmalarına omuz verdik. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum," dedi. Bekilli Kaymakamı Muhammet Öztürk ise yaptığı konuşmada, Bekilli üzümünün özel lezzetinin, bölgenin doğal özellikleri ve uzun bir tarım geleneğinden kaynaklandığını belirtti. Su kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle üzümlerin özel bir aroma profiline sahip olduğunu ifade eden Öztürk, "Bekilli’deki üzüm bağları, doğal şartlarda olgunlaşarak bu bölgeye has lezzeti sağlıyor. Yüzyıllardır süregelen üzüm yetiştirme geleneği, yerel halk arasında bir üzüm kültürü oluşturmuş durumda. Bu da kırsal yaşamın sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli. Bekilli denilince akla üzüm gelmesi, bu geleneğin bir yansımasıdır," dedi. Bağ bozumu etkinliği, üreticiler ve yetkililerin katılımıyla renkli görüntülere sahne oldu.
Lütfen tüm alanları doldurunuz!
Soru:
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
DENİZLİ SARAYKÖY JEOTERMAL KAYNAKLI SERA ORGANİZE TARIM BÖLGESİ’NDE 7 SERA PARSELİNDE ÜRETİM BAŞLADI
FAO AKDENİZ GENEL BALIKÇILIK KOMİSYONU’NDAN (GFCM) TÜRKİYE’YE 4. KEZ “TAM UYUM ÖDÜLÜ”
Sarıbal; “İktidarın İhmali Çiftçiyi Kuraklığa Mahkum Ediyor”
ESK: Kırmızı Et Fiyatlarında Artış Görülmesine Karşı Tedbirler Alındı
Şanlıurfa’da 15 Büyük Kaçak Trafo Daha Yakalandı
Bakan Yumaklı: Musabeyli Barajı Sulamasını 2025 Yılı Sonunda Tamamlayacağız
Tarım Ve Orman Bakanlığı’ndan “33 Soruda Planlı Üretim” Rehberi
253 MİLYON LİRALIK TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMESİ HESAPLARA AKTARILIYOR