Telefon
WhatsApp

Karabük’te lezzetiyle ünlü "Eskipazar lahanası"nda hasat vakti geldi. Adını aldığı Eskipazar ilçesinde 550 dekar alanda yetiştirilen lahanada bu yıl bin 300 tonluk üretim hedefleniyor. Kendine has aroması, lezzeti, yumuşaklığı ve 20 kilograma kadar baş çıkartabilmesiyle bilinen lahanaya coğrafi işaret alınması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılacak. Ekim ve kasım aylarında hasadı yapılan lahanalar, geleneksel yöntemlerle yetiştiriliyor. Dolması, turşusu ve salatalığı yapılan lahana, üreticiler tarafından toplanarak pazarlarda satılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Eskipazar lahanasına halk arasında "kelem" denildiğini söyledi. Babalar ve Köyceğiz köyleri ağırlıklı olmak üzere ilçede yaklaşık 550 dekar alanda lahana üretimi yapıldığını belirten Ayvalık, "Rekolte hedefimiz bin 300 ton. Coğrafi işaret başvurusu yapacağız. Eskipazar lahanası lezzetiyle ön plandadır." dedi. "Satışımızda sıkıntı yok" Babalar köyü muhtarı Dursun Yaman da 1991'den bu yana seracılık yaptığını kaydetti. Lahana, biber, patlıcan ve salatalık yetiştirdiğini aktaran Yaman, "Köylülerim de genelde lahana ve seracılıkla uğraşıyor. 3 dönüm alana lahana ektim. Eskipazar lahanası doğal. Dedelerimizden kalan ata tohumlarından üretiyoruz. Organik hayvan gübresi kullanıyoruz. Lahanayı komşularımızla Çerkeş, Gerede, Karabük ve Safranbolu'daki pazarlara götürüyoruz. Kelem satışımızda sıkıntı yok." diye konuştu. Yaman, sabahtan akşama kadar eşiyle tarlada çalıştığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Toprakla uğraşmayı seviyoruz. Bir oğlum var. O da Karabük'te çalışıyor. Hafta tatillerine geldiğinde bize yardım ediyor. Hayatımızdan memnunuz, Allah'a şükürler olsun. Kazancımız iyi, Allah bereket versin. Eskipazar lahanasının pazarda kilosu 20 ila 25 lira civarında. 5 kilo ile 20 kilogram arasında gelen lahanalarımız var. 5-6 kilo gelen lahanaların pazarda satımı daha rahat oluyor. Biz de o yüzden lahananın fazla büyümemesi için arasını sık yapıyoruz." Üretici Nuray Aytepe ise doğal yöntemlerle üretim yaptığını anlatarak, "Sadece hayvan gübresiyle yapıyoruz. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum. Gençlere tarımla uğraşmalarını tavsiye ederim. Çocuklarımı ve torunlarımı tarlaya getiriyorum. Salatalık böyle oluyor, domates böyle yetişiyor, fide böyle yetişiyor. Her şeyi gösteriyorum." ifadelerini kullandı. Üretici Azime Tutucu eşi emekli olduktan sonra tarım yapmak için köye yerleştiklerini dile getirdi. Bu yıl yeni başladığı için küçük bir alana lahana ektiğini aktaran Tutucu, "Kelemim çok güzel, çok iyi oldu. Dolması, turşusu ve yemeği çok güzel oluyor. Salatalara bile katıyoruz. Doğal yöntemlerle üretim yaptığımız için daha lezzetli oluyor." dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Gül Eczanesi
0555 832 13 57
Yunus Emre Mah. Şifa Cad.400 Yataklı Araştırma Hastanesi Acil Kavşağı Karşısı No:16C


Adıyaman/Merkez
Doğan Eczanesi
0416 214 60 46
Eskisaray Mah. 702. Sokak 1Nolu Sağlık Ocağı Araç Giriş Kapsı karşısı No:7/C


Adıyaman/Merkez
Köroğlu Eczanesi
0416 227 00 37
Yeni Mah. 2652. Sokak Koşu Parkı civarı 14 Nolu Sağlık Ocağı karşısı No:8/A


Sinop/Merkez
Nihal Eczanesi
03685021011
KEFEVİ MAH. DERVİŞ SARABİL CAD. NO:27/B


Karaman/Merkez
Yakamoz Eczanesi
0338 214 50 07
ÖZEL SELÇUKLU HASTANESİ YANI SAKABAŞI MAH. 860. SOK. NO: 1/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Seda Koçak Eczanesi
0338 214 70 71
Perşembe Pazarı Civarı 2 Nolu Sağlık Ocağı Yanı Alişahane Mah. 197. Sok. No:12/A


E-Bülten Aboneliği