Telefon
WhatsApp

Karabük’te lezzetiyle ünlü "Eskipazar lahanası"nda hasat vakti geldi. Adını aldığı Eskipazar ilçesinde 550 dekar alanda yetiştirilen lahanada bu yıl bin 300 tonluk üretim hedefleniyor. Kendine has aroması, lezzeti, yumuşaklığı ve 20 kilograma kadar baş çıkartabilmesiyle bilinen lahanaya coğrafi işaret alınması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılacak. Ekim ve kasım aylarında hasadı yapılan lahanalar, geleneksel yöntemlerle yetiştiriliyor. Dolması, turşusu ve salatalığı yapılan lahana, üreticiler tarafından toplanarak pazarlarda satılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, Eskipazar lahanasına halk arasında "kelem" denildiğini söyledi. Babalar ve Köyceğiz köyleri ağırlıklı olmak üzere ilçede yaklaşık 550 dekar alanda lahana üretimi yapıldığını belirten Ayvalık, "Rekolte hedefimiz bin 300 ton. Coğrafi işaret başvurusu yapacağız. Eskipazar lahanası lezzetiyle ön plandadır." dedi. "Satışımızda sıkıntı yok" Babalar köyü muhtarı Dursun Yaman da 1991'den bu yana seracılık yaptığını kaydetti. Lahana, biber, patlıcan ve salatalık yetiştirdiğini aktaran Yaman, "Köylülerim de genelde lahana ve seracılıkla uğraşıyor. 3 dönüm alana lahana ektim. Eskipazar lahanası doğal. Dedelerimizden kalan ata tohumlarından üretiyoruz. Organik hayvan gübresi kullanıyoruz. Lahanayı komşularımızla Çerkeş, Gerede, Karabük ve Safranbolu'daki pazarlara götürüyoruz. Kelem satışımızda sıkıntı yok." diye konuştu. Yaman, sabahtan akşama kadar eşiyle tarlada çalıştığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Toprakla uğraşmayı seviyoruz. Bir oğlum var. O da Karabük'te çalışıyor. Hafta tatillerine geldiğinde bize yardım ediyor. Hayatımızdan memnunuz, Allah'a şükürler olsun. Kazancımız iyi, Allah bereket versin. Eskipazar lahanasının pazarda kilosu 20 ila 25 lira civarında. 5 kilo ile 20 kilogram arasında gelen lahanalarımız var. 5-6 kilo gelen lahanaların pazarda satımı daha rahat oluyor. Biz de o yüzden lahananın fazla büyümemesi için arasını sık yapıyoruz." Üretici Nuray Aytepe ise doğal yöntemlerle üretim yaptığını anlatarak, "Sadece hayvan gübresiyle yapıyoruz. Toprakla uğraşmayı çok seviyorum. Gençlere tarımla uğraşmalarını tavsiye ederim. Çocuklarımı ve torunlarımı tarlaya getiriyorum. Salatalık böyle oluyor, domates böyle yetişiyor, fide böyle yetişiyor. Her şeyi gösteriyorum." ifadelerini kullandı. Üretici Azime Tutucu eşi emekli olduktan sonra tarım yapmak için köye yerleştiklerini dile getirdi. Bu yıl yeni başladığı için küçük bir alana lahana ektiğini aktaran Tutucu, "Kelemim çok güzel, çok iyi oldu. Dolması, turşusu ve yemeği çok güzel oluyor. Salatalara bile katıyoruz. Doğal yöntemlerle üretim yaptığımız için daha lezzetli oluyor." dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 13 11 0 35
2 FB  Fenerbahçe 13 10 1 32
3 SAMS  Samsunspor 14 9 3 29
4 EYP  Eyüpspor 14 6 3 23
5 BJK  Beşiktaş 13 6 3 22
6 GÖZ  Göztepe 13 6 4 21
7 İBFK  Başakşehir 13 5 4 19
8 ÇRZ  Ç.Rizespor 13 6 6 19
9 SVS  Sivasspor 14 5 6 18
10 KON  Konyaspor 14 5 6 18
11 ANT  Antalyaspor 13 5 6 17
12 TS  Trabzonspor 13 3 4 15
13 GFK  Gaziantep FK 13 4 6 15
14 KSM  Kasımpaşa 13 3 4 15
15 ALNY  Alanyaspor 13 3 5 14
16 KYS  Kayserispor 13 2 5 12
17 BOD  Bodrum 14 3 9 11
18 HTY  Hatayspor 13 1 7 8
19 ADS  Adana Demir. 13 0 11 2
20

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Karagöz Eczanesi
0416 225 10 26
Yunus Emre Mah. Şifa Cad. 400 Yataklı Araştırma Hastanesi karşısı No:24 F


Adıyaman/Merkez
Yaşar Eczanesi
0416 214 69 65
Eskisaray Mahallesi 702. Sokak Yıkılan Gözde Hastanesi karşısı No:33/B


Adıyaman/Merkez
Hacettepe Eczanesi
0416 227 08 09
Karapınar Mahallesi 2747. Sokak 4 Nolu Aile Sağlık Merkezi Karşısı No:18/A


Sinop/Merkez
İnci Eczanesi
03682715656
KORUCUK KÖYÜ TIRKIŞLAR MAH. NO:9/2-B


E-Bülten Aboneliği