Telefon
WhatsApp
Glütensiz mutfak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından o dönem çadır ile yurtlarda kalan çölyak hastası afetzede öğrencilerin glütensiz ekmek talebi üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğünce proje hazırlandı. Yenişehir Kaymakamlığının finansmanıyla Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünde sadece çölyak hastaları için üretim yapılacak "glütensiz mutfak" kuruldu. Faaliyete 20 Şubat'ta geçen mutfakta 2 usta öğretici tarafından üretilen ekmekler, görevli 2 personel tarafından depremzede öğrencilere ücretsiz ulaştırıldı. Faaliyetini sürdüren mutfakta hazırlanan ekmekler, daha sonra kentteki çölyak hastası diğer öğrencilere de ücretsiz olarak sunuldu. "Glütensiz mutfak"ta hazırlanan ekmekler, okul idareleri aracılığıyla kentte aralarında depremzedelerin de bulunduğu 275 çölyak hastası öğrenciye haftada bir gün düzenli olarak ücretsiz ulaştırılıyor. Talep eden öğrenciler dağıtılanın yanı sıra "glütensiz mutfak"tan ücretsiz ilave ekmek alabiliyor. "Merkez 4 ilçe ve bağlı köylere ürünlerimizi ulaştırıyoruz" Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Hamdi Tiken, AA muhabirine, bölgede çölyak hastalığının yaygın olduğunu söyledi. Deprem nedeniyle çölyak hastalarının glütensiz gıdaya ulaşabileceği böyle bir mutfağı kurduklarını belirten Tiken, mutfağın kurulmasıyla hızla üretime başladıklarını ifade etti. Ürettikleri glütensiz ekmeği çölyak hastalarına ulaştırmanın sevindirici olduğunu dile getiren Tiken, "Bir seferberlik halinde kurum çalışanlarımız özveriyle bu çalışmalarını sürdürdüler. Okulların açılmasıyla birlikte eğitim öğretime başlayan çocuklarımıza glütensiz ekmekleri ulaştırmaya devam ettik. Merkez 4 ilçe ve bağlı köylere bu ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Potansiyelimizi geliştireceğiz. İlimizin 17 ilçesine hatta imkan olur, kapasitemiz artarsa bölgeye de bu hizmeti sunmayı hedeflemekteyiz." diye konuştu. Tiken, ekmeklerin mutfakta görevli usta öğreticiler tarafından titizlikle ve hijyenik şartlarda üretildiğini, talep doğrultusunda pasta, simit, çörek ve börek gibi farklı ürünler de hazırladıklarını söyledi. "Amacımız çölyak hastalarına tatmadıkları lezzetleri tattırmak" Mutfakta görevli usta öğretici Meral Akkaya da kentte yaşayan çölyak hastalarının glütensiz gıda ihtiyacını daha önce kargo yoluyla kent dışında üretilen yerlerden karşıladığını belirtti. Mutfakta öğrenciler için ücretsiz olarak ürettikleri ekmeklerin yanı sıra özel siparişleri de karşılamaya çalıştıklarını belirten Akkaya, tatlı ve tuzlu kurabiye, simit, çikolatalı kek, yaş pasta ve lavaş ekmeği de hazırladıklarını ifade etti. Akkaya, ailelerin özel bir talebi olursa onu da karşılamaya hazır olduklarını, mutfaklarının buna elverişli olduğunu kaydetti. "Amacımız çölyak hastalarına güzel bir hizmet vermek, yemedikleri, tatmadıkları lezzetleri tattırmak. Çocuklarımıza daha değişik ürünler de yapmayı düşünüyoruz." diyen Akkaya, ilerleyen günlerde lahmacun ve mantı gibi ürünler de hazırlamayı planladıklarını ifade etti.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Ankara Eczanesi
0416 213 02 74
Mehmet Akif Mah. Haydar Efendi Cad. 8 Nolu Sağlık Ocağı karşısı No:9B


Adıyaman/Merkez
Rüveyda Eczanesi
0416 202 41 23
Turgut Reis Mahallesi ,154. Sokak Eski Devlet Hastanesi Doğu Cephesi, Hastane Camii Sokağı İçi No:9


Adıyaman/Merkez
Turan Eczanesi
0539 896 62 75
Varlık Mah.1523. Sokak Askerlik Şubesi aşağı yan sokak içi, 5 Nolu ASM karşısı No:12/1


Sinop/Merkez
Elif Eczanesi
03682617236
KALEYAZISI MAH. SAKARYA CAD.NO.77/B SINOP


Karaman/Merkez
Ozan Eczanesi
0338 212 93 60
CUMARTESİ PAZARI ÇIKIŞI TORKU YANI HAMIDIYE MAH.FEVZI PASA CAD.375.SOK.NO:59/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Arslantas Eczanesi
0338 212 94 94
Yeni Devlet Hastanesi Karşısı Gevher Hatun Mah. Şehit Ömer Halis Demir Cd. No:46/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Handan Eczanesi
0338 214 33 33
FENARİ MAH. MOLLA FENARİ CAD. BELEDİYE İŞHANI ZEMİN KAT NO: 2/E KARAMAN


E-Bülten Aboneliği