Telefon
WhatsApp
Kurbanlık alırken sağlıklı hayvanların seçilmesi büyük önem taşımaktadır’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül kurban kesecek vatandaşlara önerilerde bulundu. Ödül, yaptığı açıklamada ‘kurbanlık hayvanın seçimi, bir çoğumuzun yılda bir kez yapılan bir durum olduğundan vatandaşlarımızın bölgemizde hizmet veren veteriner hekimlerden kurban seçimi, kesimi ve et muhafazası gibi teknik konularda destek almasının yerinde olacaktır.’ dedi. Ödül açıklamasının devamında; “Dinen bir hayvanın kurbanlık olabilmesi için tür, yaş ve sağlık kriterlerini sağlaması gerekmektedir. Koyun ve keçilerin bir, sığır ve mandaların iki, develerin ise beş yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından https://tarimcebimde.tarimorman.gov.tr/ adresinden “TarımCebimde” mobil uygulaması tüm cep telefonları için indirmeye açılmış olup, söz konusu mobil uygulamada Hayvansal Üretim ana menüsünden “Küpe Sorgulama” alt menüsü seçilerek satın almak istediğiniz hayvanın küpe numarası girilerek hayvan yaş, ırk, cinsiyet ve aşılama bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bunun haricinde en pratik yöntem ön dişlerden yaş tayinidir. Koyun ve keçilerin bir yaşını, sığır ve mandaların ise iki yaşını tamamladığının anlaşılabilmesi için alt çenedeki ön orta iki kalıcı dişlerin yerini almış olması gerekir.” ‘Kurbanlık alırken sağlıklı hayvanların seçilmesi büyük önem taşımaktadır’ Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre insanlarda hastalık yaptığı tespit edilmiş 1415 patojen ajanın 815 tanesi zoonotik yani hayvanlardan insana geçebildiği belirten Ödül, “Bu hastalıklar temas veya gıda yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Ülkemizde başta tüberküloz, brusella, şarbon, ekinokok kisti ve tenya olmak üzere pek çok zoonoz hastalık büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülmektedir. Bu nedenle kurbanlık alırken sağlıklı hayvanların seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Çok zayıf, güçlükle hareket eden, kabarık/karışık tüylü, iltihaplı yarası olan, vücut ısısı yüksek, burun ucu kuru, öksüren, güç veya sesli nefes alan, ağız, burun, kulak, anüs gibi doğal deliklerinden akıntı gelen ve sulu bir dışkısı olan hayvanlar hastalık belirtisi gösterdiklerinden dolayı kurbanlık olarak satın alınmamalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, bazı hastalıklar canlı hayvanlarda belirtiler oluşturabilirken bazıları herhangi bir belirti oluşturmaz. Bu nedenle kesim öncesinde hayvanların, kesim sonrasında ise kan, et ve iç organların veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerekir.” “Gelişme geriliği olan hayvanların et-kemik oranı canlı ağırlıklarına nazaran düşüktür. Bu hayvanlarda ağırlığın çoğunluğunu baş, deri ve iç organlar oluşturur. İyi besili bir hayvanın kaburga ve kalça kemiği çıkıntıları neredeyse belirsizdir. Arka butlar dolgun ve dış bükeydir. Hayvanın sırt bölgesi elle yoklandığında sırt omurlarının her iki tarafında yer alan kasların gelişmiş olduğu gözlenir” dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 13 11 0 35
2 FB  Fenerbahçe 14 10 2 32
3 SAMS  Samsunspor 14 9 3 29
4 BJK  Beşiktaş 14 7 3 25
5 GÖZ  Göztepe 14 7 4 24
6 EYP  Eyüpspor 14 6 3 23
7 İBFK  Başakşehir 13 5 4 19
8 KON  Konyaspor 15 5 6 19
9 ÇRZ  Ç.Rizespor 13 6 6 19
10 SVS  Sivasspor 14 5 6 18
11 ANT  Antalyaspor 14 5 6 18
12 TS  Trabzonspor 14 3 4 16
13 KSM  Kasımpaşa 14 3 4 16
14 GFK  Gaziantep FK 13 4 6 15
15 ALNY  Alanyaspor 13 3 5 14
16 KYS  Kayserispor 13 2 5 12
17 BOD  Bodrum 14 3 9 11
18 HTY  Hatayspor 13 1 7 8
19 ADS  Adana Demir. 14 0 12 2
20

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği