Telefon
WhatsApp
Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması’na Coğrafi İşaret Tescili Alındı

Ordu Büyükşehir Belediyesinin, kente özgü ürünlerin marka değerinin ve tanınırlığının artırılması amacıyla yaptığı çalışmalar sürüyor. Bugüne kadar birçok ürüne coğrafi işaret alan Büyükşehir Belediyesinin, yörenin vazgeçilmez lezzeti Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması için yaptığı başvuru da kabul edildi. Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması’nın tescillenmesiyle birlikte il genelindeki coğrafi işaret alınan ürün sayısı ise 17’ye yükseldi. ‘Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması’ Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığının girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunun 155 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi. TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 17’YE YÜKSELDİ Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması’nın coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 17’ye çıktı. Daha önce Kabataş Helvası, Ordu Perşembe Ceviz Helvası, Ordu Yayla Pancarı (Dürme) Turşusu, Akkuş Şeker Fasulyesi, Gürgentepe Çoban Fasulyesi, Ordu Kivisi, Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Sakarca Mıhlaması, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması ve Mesudiye Kuru Ekmeği/Mesudiye Goliti, Ordu Pidesi/Ordu Yağlısı, Ordu Fındıklı Burma Tatlısı ve Ordu İçli Tava tescillenmişti. NASIL HAZIRLANIR? Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması; pirinç ya da bulgur (tercihe göre istenilen ölçülerde ikisinin karışımı da kullanılabilir), kuru soğan, maydanoz, sarımsak, salça, pul biber, karabiber, sıvıyağ, tuz kullanılarak hazırlanan harcın, karalahana bitkisi yaprağına sarılıp pişirilmesi ile üretilen Ordu iline özgü yöresel bir yemektir. Karalahanalar temizlenir, ayıklanır ve sap kısmı yaprak kısmından ayrılır. Yaprakları derin bir tencerede kaynayan suyun içine atılıp 5-10 dk. damar kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra soğuk suya alınarak bekletilir. İç harcının hazırlanması için soğanlar küp küp doğranır. Pirinç veya bulgur yıkanır. Tavaya sıvıyağ, soğan, sarımsak ve salça koyulur ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç veya bulgur ilave edilir, karıştırılır. Daha sonra içerisine ince kıyılan maydanoz, pul biber, karabiber ve tuz ilave edilip tekrar karıştırılır. Sonrasında 200 ml su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir, pilav gibi dinlendirilir. Haşlanıp soğuk suda bekletilen karalahanaların suları süzülür ve damar kısımları alınır. Damarları alınan karalahananın içine hazırlanan iç koyularak serçe parmak kalınlığında sıkı bir şekilde sarılır. Sarılan dolmalar bir tencereye alınarak sarmaların üzeri kapanıncaya kadar sıcak su ilave edilir. Üzerine 10-15 ml sıvıyağ ve 5-10 g tuz eklenir. Sarmaların dağılmadan pişmesi için üzerine düz bir tabak kapatılarak 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir. Pişirilen Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması / Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması tercihe göre limon dilimleriyle sıcak ya da soğuk servis edilir. BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKKÜR Gölköy Girişimci Kadın Kooperatifi Üyesi Feride Pamuk, coğrafi işaret alınarak bu lezzetin tanınırlığını artıracak olan Başkan Güler ve Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Pamuk, “Kara lahana yöremizde eskiden beri tüketilen geleneksel bir yiyeceğimiz. Geçmişte ninelerimizden bu yana bolca yapılmış, tadılmış, tüketilmiş ve misafirlere özel ikram olarak sunulmuş bir yemektir. Bu nedenle Ordu’da misafirlere özellikle yapılan zeytinyağlı kara lahana sarmasını tüm Türkiye ve dünyaya tanıtmak ve tattırmak için tescillenmesini sağlayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 9 8 0 25
2 BJK  Beşiktaş 8 6 0 20
3 SAMS  Samsunspor 9 6 2 19
4 FB  Fenerbahçe 8 5 1 17
5 EYP  Eyüpspor 9 4 2 15
6 İBFK  Başakşehir 8 4 2 14
7 GÖZ  Göztepe 8 3 2 12
8 TS  Trabzonspor 8 2 0 12
9 KSM  Kasımpaşa 9 2 2 11
10 SVS  Sivasspor 9 3 4 11
11 KON  Konyaspor 9 3 4 11
12 BOD  Bodrum 9 3 5 10
13 ÇRZ  Ç.Rizespor 9 3 5 10
14 ALNY  Alanyaspor 9 2 4 9
15 ANT  Antalyaspor 9 2 5 8
16 GFK  Gaziantep FK 8 1 4 6
17 KYS  Kayserispor 8 0 3 5
18 HTY  Hatayspor 8 0 5 3
19 ADS  Adana Demir. 8 0 7 1
20

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Selda Eczanesi
0416 216 11 46
Yeni Sanayi Mah. 2827. Sokak Park Hospital Hastanesi karşısı No:30/A


Adıyaman/Merkez
Mehmetyapıcı Eczanesi
0416 214 21 39
Atatürk Cad İş Bankası Merkez Çarşı Şubesi yanı No:40/B


Adıyaman/Merkez
Engin Eczanesi
0416 202 10 77
Üniversite kavşağından sağa dönülecek Açı Kolaji arkası Shisha cafe bitişiği yeni açılan 16 nolu sağlık ocağı yanı 30148 sokak No:11/ 1C


Sinop/Merkez
Demir Eczanesi
03682618596
KORUCUK KÖYÜ TIRKISLAR MEVKII NO:9/1-C


Karaman/Merkez
Bilge Eczanesi
0338 214 74 00
Askerlik Şubesi Karşısı, Özel Karaman Tıp Merkezi Civarı Tahsin Ünal Mh. Şamkapı Cd. No:73-A/B KARAMAN


Karaman/Merkez
Deva Eczanesi
0338 214 82 00
Yeni Devlet Hastanesi Acil Karşısı Gevher Hatun Mh. Şehit Ömer Halis Cd. No:58/a KARAMAN


E-Bülten Aboneliği