Samsun’da 1.249,679 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan, ekonomik öneme sahip fındığın üretim sezonu boyunca verim ve kalite artışı sağlamak için budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat, harman ve depolama gibi teknik uygulamaların gereği gibi yapılması gerektiğini belirten İl Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Hasat Öncesi Hazırlık İbrahim Sağlam, fındık hasadı esnasında üreticilerin dikkat etmesi gereken hususları şu şekilde açıkladı: “Fındık hasadına başlanmadan önce bahçelerde genel temizlik yapılmalıdır. Hasadı güçleştirebilecek yabancı otlar biçilerek temizlenmelidir. Bahçelerimizin önemli bir kısmı karışık çeşitlerle kurulu olduğundan, farklı çeşitler aynı zamanda hasat olgunluğuna gelmemektedir. En uygun yöntem, farklı çeşitlerin ayrı ayrı ve olgunlaştıklarında hasat edilmesidir. Fındıkların hasat olgunluğuna geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır. Bu özellikler; zurufların iyice kızarması, fındık tanelerinin zuruf içerisinde hareket etmesi, sert meyve kabuğunun ¾ nispetinde kızarması ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadının olması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin ¾’ünün daldan dökülmesi ile belirlenir.”
Lütfen tüm alanları doldurunuz!
Soru:
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
CHP'Lİ ERTUĞRUL'DAN FINDIK FİYATLARINA TEPKİ!
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “AYÇİÇEĞİNDE ALIM FİYATI MALİYETİN ALTINDA, ÜRETİCİ ZARARDA
Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün tarım dış ticaret verileriyle ilgili açıklaması
Kuru tarım ile üreticiye destek
Sultani çekirdeksiz taze üzümün ihracat yolculuğu 4 Ağustos’ta başlıyor
BURSA TB, TARIM TİCARETİNDE GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDİYOR
KÜTAHYA, TİCARET, TARIM VE HAYVANCILIKTA YENİ PAZARLARA AÇILIYOR
Tarım Sektöründe İnovasyon Raflarda!