Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında yeni bir projeyi hayata geçiriyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü ve teknik personellerin katılımıyla Bafra Doğanca Mahallesi'nde bulunan hayvan işletmelerini ziyaret etti. İl Müdürü İbrahim Sağlam, ziyaret sırasında yaptığı açıklamalarda, "Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan 'Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi'nin bir parçası olarak 'Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi (ETKİYAP)' kapsamında ilimizde ayrıştırılmış dişi Jersey ırkı suni tohumlama uygulaması devam etmektedir," dedi. Sağlam, projenin uygulanacağı yerleşim birimlerinin belirlenmesinde, suni tohumlama uygulamalarının yetersiz, iklime bağlı kış mevsiminin uzun, coğrafi şartlardan dolayı ulaşımın zor olduğu dezavantajlı yerleşim birimlerinde yaşayan büyükbaş hayvan sahiplerinin hedef alındığını belirtti. Projenin amaçları arasında, Jersey ırkı yapılan suni tohumlama sayısının, doğan yüksek süt verimli dişi buzağı sayısının ve ileride anaç olarak kullanılacak Jersey inek sayısının artırılması yer alıyor. Jersey ırkı süt verimi bakımından oldukça iyi olup, günlük ortalama 15-18 litre arasında süt verir. Yüksek yağ ve protein içeren sütü nedeniyle Jersey inekleri, peynir ve tereyağı yapımı için sıklıkla tercih edilmektedir. Proje ile Jersey popülasyonunun korunması ve ıslahına yönelik suni tohumlama uygulamaları artırılarak, hayvansal üretimden elde edilen gelirin artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında, Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odasına bağlı 48 serbest veteriner hekim, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nde görevli 1 veteriner hekim ve 3 veteriner sağlık teknisyeni görev alıyor. Suni tohumlama uygulamalarında yetiştiricilerden ücret alınmıyor ve doğan buzağıların saha kontrolleri İl Müdürlüğü tarafından devam ettiriliyor. Bu projeyle, düşük verimli Jersey ve Jersey melezi ırklarının yüksek verim yeteneklerine sahip sütçü sığır ırklarına dönüştürülmesi sağlanacak ve bu sayede ilde süt üretiminde belirgin bir artış elde edilmesi hedefleniyor.
Lütfen tüm alanları doldurunuz!
Soru:
E-Bülten Aboneliği Yaptığınız Zaman Son Gelişmelerden Anında Haberdar Olursunuz.!
Benzer Haberler
Keneler Bu Yaz da Pusuda! Uzmanlardan Hayat Kurtaran Öneriler
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “İKTİDARIN PLANLI ÜRETİM YOL HARİTASI, İTHALATIN YENİ ROTASI”
MİGROS DÜNYA ARI GÜNÜ'NDE “SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK ARILARLA GELECEK” KONULU KONFERANSA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Kurban Öncesi Kırmızı Ette Sürpriz Gelişme
Gıda Güvenliği ve Arzı Destekleniyor
Dana ve Kuzu Etinde Düşüş Sürüyor
Antalya'da Yılkı Atlarına Büyükşehir Şefkati
Kars Veteriner Hekimleri ve Koyun Keçi Yetiştiricileri İş Birliğiyle Küçükbaş Hayvan Kayıt ve Aşılama Projesi Başlıyor