Şeker, insanlarda ağız ve diş sağlığını tehdit ediyor!
Aşırı şeker tüketiminin yalnızca genel sağlık için değil, ağız ve diş sağlığı için olumsuz etkilerinin şekillendirildiğini, şekerli yiyeceklerin, plak hastalıkları için enerji kaynağı olduğunu söylüyor.
Şekerin yalnızca diş çürüklerine değil, diş eti iltihaplarına ve diş kaybına kadar uzanan ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açabildiğini vurgulayan Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Şeker, diş eti enfeksiyonlarını tetikleyen hastalıkların çoğalmasını arttırır. Kronik akıntı, sürekli diş eti çekilmesine ve diş destek dokularının kaybı neden olur." dedi. Ortodontik tedavi süreci ise şekerli gıdalardan uzak durmanın tamamen doğrudan esnekliğini aktaran Güler, düzenli ağız hijyeninin yanı sıra sağlıklı ve düzenli beslenmenin ağız sağlığının korunmasında kritik rol oynadığını aktardı.
Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, aşırı şeker tüketiminin yetişkinlerde neden olabileceği ağız ve diş sağlığı sorunları hakkında bilgi verdi.
Şeker, diş eti iltihaplarına neden olan bakterileri besliyor!
Şekerli beslenmenin, dişler üzerindeki plak oluşumları için mükemmel bir enerji kaynağı olduğunu ifade eden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Bu şeker şekeri fermente ederken asit üretir ve bu asit diş minesine saldırarak çürük oluşumuna neden olur. Uzun süre istenen diş kaybına kadar ilerleyen ciddi problemlere yol açar." dedi.
Güler ayrıca, şeker tüketiminin diş etlerinin iltihaplanmasına (diş eti iltihabı) sebep olan hastalıkların beslenme plaklarındaki yerleşimlerini artırdığını ve sürekli ilerleyici boyutlarda diş eti hastalıklarına sebep olabileceğini vurguladı.
Şekerin olumsuz etkileri azaltılabilir!
Bu etkileri en aza indirmek için bazı önlemlerin alınabileceğini kaydetmek Dr. Üyesi Kübra Güler, şunları söyledi:
Yemeklerden sonra dişlerinizi düzenli olarak florürlü diş macunu ile fırçalayın ve diş ipi kullanarak diş aralarını temizleyin. Düzenli diş hekimlerini kontrol etmeyin. 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek erken müdahaleler için adım atın. Bol su tüketin. Yemekten sonra su, ağızdaki asit ortalamanıza ve şekerin uzaklaştırılmasına olur. Kazein içeren tüketin. Şekerli yiyeceklerden sonra bir Lokmacık olsun peynir, yoğurt gibi kazein içeren ürünler yarım dakika ağız içinde bekletip tüketerek şekerin olumsuzluklarını nötrleyin.”
Sağlıklı sorunların ağızlarının da boyutları…
Yetişkinlerin diş sağlığına zarar veren şekerli yiyeceklerin tüketimine karşı üreme önerilerinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Şekerli atıştırmalıklar yerine taze meyve, çiğ sebze ve fındık gibi doğal ve lezzetli yiyecekler tüketin.” dedi.
Ksilitol içerikli sakız kırılmanın hastalıklarıin plak içinde tutunma gücünüzün kesilmesinin tedavisi olduğunu da sözlerine ekleyen Güler, “Genel olarak sakız kırılmak tükenmek üretiminin arttırılması ağızdaki asit seviyesini düşürmeye yardımcı olur. açıklamasını yaptı.
Şeker ağırlıklı bir diyet, diş etlerinin zayıflama riskini artırır!
Diş etlerinin, genel sağlığımızdan doğrudan etkilendiğine dikkat edilmesi Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Günümüzde bolluğu sayesinde çok nadir görülen bir durum olsa da, C vitamini eksikliği, diş eti iltihaplarına ve kanamalara neden olabilir. Omega-3 yağları gibi anti-enflamatuar yiyecekler ise diş eti hastalıklarının korunmasıne yardımcı olabilir. Aşırı derecede tedavi edilen yiyecekler ve şekerli bir diyet, sistemimizi etkileyerek ağızdan tedavi ederek karşı bizi kurtarabilir ve diş etlerinin tedavisini sağlayabilir." şeklinde konuştu.
Aşırı şeker tüketimi diş eti gelişimini hızlandırabilir!
Diş eti gelişiminin, genetik ve rejimin birleşimiyle ortaya çıkan da dile getiren Güler, "Ancak aşırı şeker tüketimi bu süreci hızlandırabilir. Şeker, diş eti enfeksiyonlarını tetikleyen hastalıkların çoğalmasını artırır. Kronik iltihap, diş etine ve diş destek dokularının tükenmesi neden olur. Bu sürecin yaşlanma belirtilerini hızlandırabilir." dedi.
Ortodontik tedavi sırasında şekerden uzak durulması sağlanabilir.
Ortodontik sırasında dişlerin temizliğinin daha zor olup olmadığını çizen Güler, "Bu nedenle şekerli yiyeceklerin tüketildiği, frentlerin çapında çürük riski artar. Ayrıca diş eti iltihaplarının tedavisi tedavi süreci aksayabilir. Ortodontik sırasında ağız hijyenine daha fazla dikkat edilmesi ve şekerden mümkün olduğu kadar kaçınılmasının arttırılması sağlanır. Diş sağlığı için doğru gücün sağlanması hem ağız de genel sağlığınızın korunmasıdır. sayıları tamamlandı.
Benzer Haberler
“Yeterli ve dengeli beslenmede, süt ve süt ürünlerinin önemli bir yeri var”
Sağlıklı bir geleceğin yolu sütten geçiyor
ABD'ye gıda ihracatında Ege farkı
Sofralık zeytin ihracatı 250 milyon dolara koşuyor
Yörsan İyilikler Çarşısı'nda Çocuklarla Buluştu
EMEP Bursa: Aroma işçilerinin patrona ve sendikal bürokrasiye karşı verdikleri mücadeleyi destekliyoruz!
BESLENME ALIŞKANLIKLARIYLA KANSERDEN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?
En tatlı bu yaz yine Özsüt'te yaşanacak