Telefon
WhatsApp
Sürdürülebilir Zeytincilik İçin Ege'den Örnek Proje

OASIS Projesi’nin hedefleri hakkında bilgi veren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Ege Havzası’nda zeytin ve zeytinyağı üretim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitilip, hammadde verimliliğini artıracak teknolojileri destekleyerek, iklim değişikliğine ve dış faktörlere karşı dayanıklılık oluşturacak stratejiler geliştirilmesinin ana hedef olduğunun altını çizdi. Rekabetçi bir pazar yeri oluşturulacak Türkiye’nin, 2024/25 sezonunda sofralık zeytin üretiminde 750 bin tonluk rekolteyle dünya birincisi olurken, zeytinyağında 475 bin tonluk rekolteyle İspanya’nın ardından dünya ikincisi konumuna yükseldiği bilgisini veren Uygun, “OASIS Projesiyle sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe sıkım tesisi olan işletmelerin üretim süreci boyunca gıda israfının azaltılması ve kaynak kullanımı optimizasyonuna odaklanarak, gıda tedarik zincirinin güçlendirilmesi, üretim maliyetlerinin azaltılması ve hem işletmeler hem de tüketiciler için rekabetçi bir pazar yeri oluşturulması hedefleniyor. Sofralık zeytin işleme ve zeytinyağı sıkım üniteleri olan zeytin ve zeytinyağı işletmelerimizi bu projede yer almaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. “Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme (OASIS) Projesi”’nde firmaların sürdürülebilirlik değerlendirmesinin yapılarak mevcut kaynak verimliliklerinin analiz edileceğini aktaran Uygun şöyle devam etti: “Mevcut durum analizlerine göre üretim süreçlerini daha verimli hale getirmelerini desteklemek amacıyla ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Eğitim konuları arasında; döngüsel üretim, kaynak verimliliği, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, akıllı tarım teknolojileri, gibi konular yer alacak. İyi uygulama örneğine sahip KOBİ'ler belirlenerek AB çapında tanıtım ve bilinirlikleri sağlanacak. İtalya, İspanya ve Türkiye'den katılan KOBİ’ler ve kurumlar arasında eşleştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek. Proje hedef grubunu her ülkeden 50 KOBİ olmak üzere, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretim sektöründe faaliyet gösteren toplamda 150 KOBİ oluşturuyor. Proje kapsamında hedef gruba yönelik gerçekleştirilecek faaliyetler arasında, daha önceden uygulanıp tamamlanan 10 iyi uygulama örneğinin araştırılarak KOBİ’lere örnek yol haritası olarak sunulması, 150 KOBİ’ye çeşitli temalarda 25 farklı eğitim düzenlenmesi, gıda israfını önlemek ve verimli kaynak kullanımını arttırmak amacıyla alınacak önlemlerin belirlenmesi, yeni teknolojilerin kullanımının adaptasyonunu sağlanması ve bu alanda yeni stratejiler geliştirerek üretim sevkiyat maliyetlerini düşürecek daha rekabetçi ve dirençli bir pazar ortamı yaratmak bulunuyor.” 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Güven Eczanesi
0416 216 61 57
Yeni Sanayi Mah. 2819. Sokak Park Hospital Hastanesi Yanı No:24/A


Adıyaman/Merkez
Burakpektaş Eczanesi
0541 201 03 12
Atatürk Bulvarı Saat Kulesi Karşısı No:1


Adıyaman/Merkez
Başkent Eczanesi
0416 213 83 88
Sümerevler Mah. 1734.Sokak Abuzer Hatice Yıldırım İ.Ö Okulu yanı 9 Nolu Sağlık Ocağı karşısı No:7A


Sinop/Merkez
Karadeniz Eczanesi
03682600018
GELİNCİK MAH.FATİH CAD.NO.35


Sinop/Merkez
Dramalı Eczanesi
03682616179
CAMİKEBİR MAH.SAKARYA CAD.NO:51/A


Karaman/Merkez
Işık Eczanesi
0338 213 19 61
Külhan Mh. İsmet Paşa Cd. No:26/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Gülcan Eczanesi
0338 212 88 60
ESKİ SALI PAZARI CİVARI 9 NOLU SAĞLIK OCAĞI YANI TABDUK EMRE MH. ŞEHİT HAKAN YILMAZ CD. NO:25/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Yasemin Eczanesi

ESKİ AĞIZ VE DİŞ HASTANESİ KARŞISI PİRİREİS MAH. 100. YIL BULVARI NO:71/A KARAMAN


E-Bülten Aboneliği