Türk Tütünü İhracatta İstikrarı Hedeflemekte
Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, dünya genelinde sigara tüketimindeki durağan seyir nedeniyle ihracatta mevcut seviyeyi korumaya odaklandıklarını belirtti. Umur, iç pazarın öneminin arttığını ve yeni tütün çeşitleriyle ihracat potansiyelinin de bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin geleneksel ihraç sektörlerinden olan tütün, küresel sigara tüketimindeki yatay seyir nedeniyle rotasını mevcut ihracat rakamlarını korumaya çevirdi. Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, birliğin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısının ardından yaptığı açıklamalarla sektörün stratejilerini özetledi.
Umur, gelişmiş ülkelerde sigara tüketiminin yavaşladığını, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise aynı seviyede kaldığını veya hafif artışlar yaşandığını belirtti. Dünya nüfusundaki artışın, sigara içen insan yüzdesi azalmasına rağmen tüketimin aynı seviyede kalmasını sağladığını vurguladı.
İhracatta Mevcut Koruma Önceliği Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Umur, sigaranın sağlığa zararları konusundaki farkındalığın artmasıyla birlikte sigara bırakma eğiliminin güçlendiğini ifade etti. Bu nedenle ileriye dönük tütün ihracatında önemli bir artış beklemenin gerçekçi olmadığını dile getiren Umur, "2024 yılında gerçekleştirdiğimiz 978 milyon dolarlık ihracatta mevcudu korumaya çalışıyoruz, genel stratejimiz bu," dedi.
Türk Tütünü Kaliteli Ancak İç Pazarda Yeni Türler Yükseliyor Türk tütününün kalitesine vurgu yapan ancak fiyatının yüksek olduğunu belirten Umur, bu nedenle büyük yapraklı Virginya ve Burley tütünlerinin üretiminin arttığını söyledi. Mevcut 73 milyon kilo tütün üretiminin 30 milyon kilosunun bu büyük yapraklı türlerden oluştuğunu aktaran Umur, bu tütünlerin şu an için sadece iç piyasada kullanıldığını ancak kalitesinin artmasıyla ihracata da katkı sağlayabileceği öngörüsünde bulundu.
İç Pazar Üretimi Artıyor
2025 sezonunda tütün üretiminde artış beklediklerini paylaşan Ömer Celal Umur, iç piyasada üretilen sigaraların en az yüzde 30'unun Türkiye'de üretilen tütünden yapılması zorunluluğunun bu artışta etkili olacağını söyledi. Türkiye'nin iç piyasa sigara üretimi için 80-90 milyon kilo tütüne ihtiyaç duyduğunu, bunun için yaklaşık 35 milyon kilo üretime karşılık gelen 27 milyon kilo işlenmiş tütüne ihtiyaç olduğunu belirten Umur, Türkiye'de tütün üretiminin artık yarıya yakınının iç piyasa için yapıldığını ve 2025 yılında 80 milyon kilo üretime ulaşabileceklerini öngördü.
Benzer Haberler
Gülnar'ın Meşhur Nohudu Yeniden Canlanıyor!
Ukrayna Limanlarında Mısır Fiyatları Yükselişte
Denizli'de Su Yönetimi Masaya Yatırıldı
Türk Tütünü İhracatta İstikrarı Hedeflemekte
Kanola Fiyatları Kanada’da Son Bir Yılın Üzerinde
Fidan Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
“Çiftçinin Borçları Ertelenmeli, Afet Bölgesi İlan Edilmeli”
Rusya'dan İhracat Hamlesi: GDO'lu Soya Fasulyesi ve Küspesi İthalatına Yeşil Işık!