Telefon
WhatsApp
Veteriner Hekimlerden Tüberküloz Uyarısı: Kontrolsüz Et ve Süt Ürünleri Risk Taşıyor

Kars Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Ercan Ödül, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla önemli uyarılarda bulundu. Robert Koch'un 1882'de tüberküloza neden olan Mycobacterium Tuberculosis'i keşfettiği bugün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Tüberküloz Günü olarak ilan edilmişti. Zoonotik Tüberküloz Nedir? Ödül, zoonotik tüberkülozun (Bovine Tuberculosis) etkeninin Mycobacterium tuberculosis olduğunu ve hayvanlarda özellikle akciğer başta olmak üzere çeşitli organ ve dokularda tüberküller oluşturmasıyla belirgin, kronik ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti. Hayvanlarda etkenin vücuda genellikle solunum ve sindirim yoluyla alındığını ifade eden Ödül, hayvanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ve beslenme koşulları, temiz hava ve hareket yetersizliği, sürüye kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi gibi faktörlerin hastalığın bulaşma ve yayılmasını hızlandırdığını söyledi. Gelişmiş Ülkelerde Eradike Edildi Tüberkülozun hayvancılığın yapıldığı birçok ülkede yaygın olarak bulunduğunu, ancak gelişmiş birçok ülkede yapılan ileri düzeydeki kontrol ve eradikasyon çalışmalarıyla hastalığın en alt düzeye indirildiğini veya eradike edildiğini belirten Ödül, gelişmekte olan ülkelerde ise enfekte süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle gastrointestinal tüberkülozun ortaya çıkabildiğini ve komşuluk yoluyla diğer karın boşluğundaki doku ve organlara yayılabildiğini, doğru yöntemlerle pişirilmeyen etlerle de bulaşma görülebildiğini ifade etti. Gıda değeri olan hayvanlardan insanlara, daha sonra insandan insana bulaşabildiğini vurguladı. Kontrollü Kesim Önemli Zoonotik tüberküloz teşhisinin zor bir hastalık olduğunu belirten Ödül, testlerle sürüde tarama yapılarak tespit edilebildiğini, bunun için de özellikle kontrollü kesimlerin önemli olduğunu, kesim sırasında fark edilen hastalığın hayvanın geldiği sürünün muayenesi için olanak sağladığını söyledi. Vatandaşlara Uyarı Hastalıktan korunmak için kesimhaneler dışında, veteriner hekim kontrolü olmaksızın kesilen hayvanların etlerini tüketmekten kaçınmak, kırmızı etin çiğ ya da az pişmiş tüketilmemesi, ısıl işlem görmemiş süt ve süt ürünlerinin kullanılmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran Ödül, hayvansal gıdanın, çocukların gelişimi başta olmak üzere tüm insanların ihtiyaç duyduğu hayvansal proteini sağlaması açısından önemli olduğunu, hayvansal gıdaların kolay ulaşılabilen, halk sağlığı bakımından tüketime uygun olduğu veteriner hekimler tarafından kontrol edilmiş olması gerektiğini, hayvan yetiştiricilerinin tüberküloz gibi zoonoz nitelikli hastalıklar hakkında bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

Adıyaman/Merkez
Selda Eczanesi
0416 216 11 46
Yeni Sanayi Mah. 2827. Sokak Park Hospital Hastanesi karşısı No:30/A


Adıyaman/Merkez
Mehmetyapıcı Eczanesi
0505 324 21 39
Atatürk Cad İş Bankası Merkez Çarşı Şubesi yanı No:40/B


Adıyaman/Merkez
Turan Eczanesi
0539 896 62 75
Varlık Mah.1523. Sokak Askerlik Şubesi aşağı yan sokak içi, 5 Nolu ASM karşısı No:12/1


Sinop/Merkez
Sağlık Eczanesi
03682612529
YENİ MAHALLE TEKEL SOKAK NO:6/B


Karaman/Merkez
Demet Eczanesi
0338 213 38 35
ATATÜRK PARKI KARŞISI, İŞ BANKASI YANI Tahsin Ünal Mah. 8. sk. No: 9/A KARAMAN


Karaman/Merkez
Kellecı Eczanesi
0338 213 77 46
YENİ DEVLET HASTANESİ KARŞISI GEVHER HATUN MAH. ÖMER HALİS DEMİR CD NO:46/C KARAMAN


E-Bülten Aboneliği